De komst van een kind is een vreugdevolle gebeurtenis, maar het brengt ook nieuwe financiële verantwoordelijkheden met zich mee. Ook jij als jonge ouder kan wellicht een duwtje in de rug gebruiken, maar ben je al op de hoogte van alle mogelijkheden die er bestaan om je ondersteuning te bieden? In dit artikel lees je er alles over. 

Wat is kraamgeld?

Kraamgeld, in Vlaanderen bekend als het "startbedrag bij geboorte", is een eenmalige uitkering die ouders ontvangen bij de geboorte van hun kind. Dit geld is bedoeld om de eerste kosten van de baby te dekken, zoals kleding, meubels en andere benodigdheden. 

Het kraamgeld moet worden aangevraagd bij een uitbetaler van het Groeipakket. Ouders kunnen zelf kiezen bij welke uitbetaler ze dit aanvragen. Het is mogelijk om het startbedrag al te ontvangen vanaf de zesde maand van de zwangerschap. Het is belangrijk om de aanvraag tijdig te doen zodat het geld beschikbaar is wanneer de baby wordt geboren.

Wat is kindergeld?

Naast het eenmalige kraamgeld hebben ouders in Vlaanderen ook recht op doorlopende financiële ondersteuning in de vorm van kindergeld, ook wel bekend als het "groeipakket". Kindergeld voor 1 kind is een maandelijkse uitkering die ouders ontvangen om de kosten van de opvoeding en verzorging van hun kind te helpen dekken. Dit geld kan gebruikt worden voor allerlei uitgaven zoals schoolspullen, sportactiviteiten, en dagelijkse benodigdheden.

Naast het basisbedrag zijn er ook bijkomende toeslagen mogelijk, zoals een sociale toeslag voor gezinnen met een laag inkomen en een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte.

Hoe vraag je financiële steun aan?

Voor zowel kraamgeld als kindergeld is het belangrijk dat je je tijdig aanmeldt bij de juiste instanties. Het aanvragen van het startbedrag (kraamgeld) kan eenvoudig via de website van een uitbetaler van het Groeipakket. Ouders kunnen zelf kiezen bij welke uitbetaler ze hun groeipakket aanvragen. 

Voor het kindergeld hoef je meestal zelf geen actie te ondernemen als je al geregistreerd bent bij een uitbetaler van het Groeipakket. Na de geboorte van je kind ontvang je automatisch bericht en start de uitbetaling van het kindergeld. Nog niet geregistreerd? Dien dan een aanvraag in via de website van een uitbetaler van het Groeipakket. Het is belangrijk om alle benodigde documenten, zoals een geboortebewijs, bij de hand te hebben om de aanvraag soepel te laten verlopen.

Conclusie

Om je kind financieel te onderhouden, sta je er in Vlaanderen niet alleen voor. Als ouder kan je rekenen op steun in de vorm van geld zodat je het nodige kan kopen om je kind comfortabel op te laten groeien. Wees goed geïnformeerd en doe tijdig de nodige aanvragen om deze steun te ontvangen als jong gezin.